,

Umjetnost plesa u poslovnom kontekstu: financijski koraci do uspjeha

11 tra 2024

Kasno je. U dvorani jaki reflektori obasjavaju profesionalni plesni par koji se vrti u ritmu argentinske glazbe. Publika se polako njiše u ritmu pjesme, na trenutke im je čak malo čudno toplo u srcu. Svi imaju sličan pogled na plesni podij, ali svatko show doživljava na svoj način. Temperatura u dvorani polako raste, svi su usredotočeni na korake plesača. Pred kraj pjesme nekim gledateljima srca još kucaju u ritmu melodije.

Vjerojatno se većina vas pita kako je ples povezan s poslovnim svijetom. Uloga plesača može se na mnogo načina povezati s ulogom menadžera u tvrtkama. Oni su ti u koje treba vjerovati da će voditi zaposlenike i tvrtku do uspjeha. Samo za to im nije potreban ritam, već relevantni alati koji ih mogu lakše dovesti do uspjeha.

U plesu koreografija može izgraditi izvjesnost onoga što dolazi, a većina se plesača za to dugo priprema. Moglo bi se reći da se oslanjaju na svog partnera kao što se tvrtke oslanjaju na poslovni softver i financijska izvješća. Ipak, ne može se sve predvidjeti. Na kraju, tu je i improvizacija. A kako se na tržištu često događaju nepredvidive promjene, potrebno je biti u skladu s trendovima.

 

Lakši pregled financija

Za ilustraciju: svaki menadžer može u svakom trenutku pozvati bilo koji poslovni podatak iz poslovnog informacijskog sustava tvrtke. Ovo je dobro, ali u isto vrijeme nije baš praktično. U svakom slučaju, ništa drugačije od publike koja gleda na plesni podij iz različitih kutova. Oni možda sve mogu uhvatiti pogledom, ali u isto vrijeme individualni osjećaji gledatelja i veze među njima ostaju nam skriveni. Skriveni dragulji koji nam inače pomažu identificirati pravu poslovnu priliku.

Plesači grade koreografiju na temelju ritma. Poduzetnik pomoću pokazatelja procjenjuje koliko je dobra likvidnost i profitabilnost tvrtke, koliki novčani tok stvara, kojom brzinom pretvara potraživanja u gotovinu i koliko je vremena potrebno za okretanje zaliha. Pokazatelji se mogu koristiti za donošenje odluka i za dokazivanje stabilnosti likvidnosti vjerovnicima. Mogu biti pokazatelji napretka ili stagnacije, ili pada u određenom aspektu poslovanja, pa ih je potrebno redovito mjeriti.

 

Financijska izvješća po mjeri korisnika

U PANTHEON-u nadzorne ploče mogu se podijeliti u 3 razine i prikazuju samo one podatke koje korisnik želi vidjeti.

Prva razina: šest financijskih pokazatelja koji su ujedno i najvažniji poslovni semafori: ekonomičnost, solventnost, financiranje, novčani tok, imovina i investicije. Podaci imaju komentare i jednu od tri boje, što jasno pokazuje u kojoj mjeri ostvarujemo zadane ciljeve ili se možda približavamo kritičnim granicama pojedinog parametra.

Druga razina: nadzorne ploče financijskih pokazatelja povezanih u grupe. U gornjem odjeljku istaknuto je pet zlatnih pokazatelja koji su prikazani zajedno s trendovima posljednjih godina. Korisničko sučelje omogućuje promjenu promatranih razdoblja, a također možete prelaziti između prikaza bilance i prikaza dobiti i gubitka. Konačno, zahtjevnog upravitelja mogu zanimati pojedinačne vrijednosti koje utječu na izračune.

Treća razina: Daje pregled svega toga odabirom jednog financijskog pokazatelja. Prikazan je trend za razdoblje zadnje četiri godine, te ciljna i kritična vrijednost pokazatelja. Ujedno, ako želimo imati iole zdravu konkurenciju i pronaći opipljivu usporedbu za našu tvrtku, možemo koristiti SKD (Standardnu ​​klasifikaciju djelatnosti) za usporedbu vrijednosti pokazatelja tvrtke s prosjekom odabranih djelatnosti. prema podacima Narodne banke.

PREDNOSTI

  • Jednostavnost korištenja i transparentnost informacija.
  • Povećanje učinkovitosti zaposlenika u financijskom sektoru.
  • Analitički prikaz rezultata potkrijepljen obrazloženjem.
  • Bolja transparentnost vođenja poslovanja tvrtke.

 

GLAVNE ZNAČAJKE

  • Analiza na temelju mjesečnih, tromjesečnih ili godišnjih financijskih izvješća.
  • Jednostavno povezivanje s Excel datotekom i PANTHEON-om.
  • Pristup informacijama bilo gdje, bilo kada i na bilo kojem uređaju.
  • Mogućnost nadogradnje i fleksibilnosti pokazatelja prema potrebama poduzeća.

Neka vaš posao funkcionira kao par na plesnom podiju. Usklađeno. Nemojte samo slijediti tok ritma. Ostvarite lakši i temeljitiji pregled svojih financija, a time i brže i kvalitetnije donošenje poslovnih odluka.

Tekst je napravljen u suradnji s partnerom iz Slovenije i preuzet s LINKA

Ne propustite poduzetničke novosti i savjete

Ako želite primati mjesečni newsletter s korisnim sadržajima iz naše poduzetničke baze znanja, molimo vas da ispunite obrazac.

X